Zi de studiu în domeniul didacticii universitare: „Didactica plurilingvismului și a interculturalității la nivel universitar”

Le centre de recherches en langues et littératures romaines (LiLiRo) de la Faculté de Lettres de l’Université « Ovidius » de Constanta vous invite Le 2 avril 2015 à une Journée d’étude sur le thème « Enseigner le plurilinguisme et l’interculturalité au niveau universitaire »

      Centrul de cercetare în limbi și literaturi romanice ( LiLiRo) al Facultății de Litere din Universitatea „Ovidius” vă invită în data de 2 aprilie la o Zi de studiu pe tema „ Didactica plurilingvismului și a interculturalității la nivel universitar”. Această zi de  studiu se înscrie în seria preocupărilor de didactică universitară manifestate timp de douazeci de ani (1993-2013) prin Seminarul de Didactică universitară și prin apariția revistei „Recherches ACLIF” (Asociația Cercetătorilor de lingvistică franceză) . Noua orientare în cercetare răspunde preocupărilor Agentiei universitare a francofoniei ( AUF) din rețeaua căreia face parte și universitatea Ovidius, dar și preocupărilor unora dintre membrii LiLiRo care sunt cooptați în colectivul știintific și editorial al revistei electronice internaționale „ Signes, discours et sociétés”, apărută tot sub patronajul AUF.

     Intervențiile colaboratorilor din Franța și din Turcia, dar și contribuțiile cadrelor didactice implicate în programul masteratului ”Limba franceză și plurilingvism în spațiul european” ( înființat în 2005) vor avea ca centre de interes noțiuni precum „plurilingvism”, „interculturalitate”, „reprezentări culturale”, „ resurse si materiale didactice pentru difuzarea limbilor străine”. Este de asemenea și momentul unui bilanț deoarece timp de zece ani acest masterat a format cadre didactice cu aptitudini inovatoare în cercetare, capabile să asume gestionarea predării in sistemul promovat de principiile plurilingvismului dar și să lucreze în instituții       în care se cere gestionarea comunicării plurilingve. De-a lungul anilor programul respectiv s-a bucurat de entuziasmul formator și fondator al doamnei prof.dr. Elena Comes, precum și de colaborări cu universitățile din Nantes si Le Mans care au traditie in gestionarea plurilingvismului.

     Manifestarea are un multiplu caracter inovator dat fiind că în tradiția comunicării științifice din România nu există obișnuința zilelor „de studiu” sau „de reflecție” ca în spațiul universitar francofon. De asemenea reuniunea va aduce la aceeași masă atât specialiști ai cercetării și ai predării la nivel universitar , cât și beneficiarii, foști și actuali masteranzi. In acest fel se poate realiza o analiză a cerințelor și a oportunităților, dar și a limitelor aplicabilității demersurilor didactice. La lucrări va participa și un reprezentant AUF-BECO ( Bureau de l’Europe Centrale et Orientale) deoarece Masteratul de didactică a plurilingvismului beneficiază în acest de an de suport financiar din partea AUF pentru colaborare cu universitățile din Tours și Grenoble, ceea ce permite deplasarea profesorilor-cercetători străini dar și acordarea de două burse de formare la universitățile respective.

 

Notă : Detalii despre organizare și persoane de contact se găsesc în Apelul publicat.

Ne găsiți și la adresele :

https://www.facebook.com/events/617791451686427 (Facultatea de Litere, Evenimente)

https://www.facebook.com/pages/%C3%80-la-Recherche-du-Plurilinguisme-2014-2016/664980120267739 (Pagina Masteratului de didactică a plurilingvismului)