FACULTATEA DE LITERE
Facultatea de Litere continuă tradiţia Facultăţii de Filologie, înfiinţată în anul 1961, în cadrul Institutului Pedagogic de 3 ani, devenit ulterior Institutul de Învăţământ Superior din Constanţa.
În prezent, Facultatea de Litere derulează 6 programe de studii de licență și 4 programe de studii de masterat, oferind studenţilor posibilitatea de a se specializa în domenii diverse: limba şi literatura română, limba şi literatura franceză, limba şi literatura engleză, studii americane, limba italiană, limba germană, limba turcă, jurnalism.
Accesul studenţilor la realitatea lingvistică şi culturală specifică fiecărei direcţii de studii este facilitat de prezenţa lectorilor străini şi a unor specialişti de la alte universităţi din ţară şi străinătate. Specializările engleză, franceză, italiană, turcă, germană beneficiază de sprijinul serviciilor culturale ale ambasadelor ţărilor în care aceste limbi se vorbesc nativ şi ale consulatelor de la Constanţa.
Studenţii sunt cooptaţi în programele de cercetare ale Facultăţii de Litere, fie prin participarea la Sesiunea anuală de comunicări a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, fie în cadrul celor patru centre de cercetare: Interferențe culturale, Metacogniție și transdisciplinaritate, Studiile româneşti în context internaţional, Centrul de studii pentru limbi şi literaturi romanice. De asemenea, ei sunt stimulaţi să-şi continue cercetarea prin participarea la programele de masterat şi de doctorat organizate de Facultatea de Litere, de Instututul Scolilor Doctorale sau de alte facultăţi de profil.
Excelența academică a membrilor corpului profesoral este probată de stagiile de cercetare, bursele doctorale și postdoctorale, lectoratele, participările și invitațiile la conferințe internaționale de profil din țări precum: Franța, Marea Britanie, Germania, Spania, Statele Unite al Americii, Olanda, Portugalia, Italia, Austria, Suedia, Elveția, Danemarca, Finlanda, Turcia, Luxemburg, Belgia, Irlanda, Bulgaria, Ungaria, Federația Rusă, Republica Elenă, Cipru, Republica Kosovo, Albania, Israel, Polonia, Cehia, Republica Moldova etc.
În cadrul acordurilor ERASMUS, în parteneriat cu mai multe universităţi din Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Turcia, Marea Britanie etc, se realizează permanent atât o mobilitate a studenţilor (deregulă, pentru un semestru), cât şi a cadrelor didactice, conform contractelor semnate cu diferitele universitaţi europene partenere.
De asemenea,Facultatea de Litere a avut privilegiul de a propune şi acorda titlul de Doctor honoris causa unor personalităţi remarcabile din viaţa literară şi ştiinţifică a lumii, precum Eugen Coşeriu, Valeria Guțu Romalo, Umberto Eco, Sorin Alexandrescu, Eugen Negrici, Ioan Pânzaru, Richard Wilson, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu.
Facultatea de Litere a fost gazda unor manifestări științifice prestigioase, cu vizibilitate internațională și națională (conferințe, congrese, simpozioane, colocvii, mese rotunde, seminare tematice, etc.) și, din 1992, organizează anual Cursurile Internaționale de Limbă, cultură și civilizație românească, inițiate sub înaltul patronaj al lingvistului Eugen Coseriu.
Din anul universitar 1997-1998, toate activităţile didactice şi ştiinţifice se desfăşoară în corpul A al campusului universitar, care prezintă un cadru de viaţă şi condiţii de studiu privilegiate, mai ales graţie echipamentelor culturale puse la dispoziţia studenţilor : vasta bibliotecă cu acces liber, sălile echipate pentru proiecţii, sălile multimedia etc. Facultatea de Litere dispune de două laboratoare multimedia dotate cu echipament de ultimă generaţie, lectorate, sala Google şi un centru American Corner.