CENTRUL DE CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ "INTERFERENŢE CULTURALE"

 

Pagina de startPrograme de studii romāneştiResurse multimedia create īn cadrul proiectuluiCursuri de romānă pentru străiniResurse multi-mediaTraduceri din literatura romānăContact

Studiile romāneşti īn lume īn 2007 vol.1/Romanian Studies Around the World in 2007 vol.1

Studiile romāneşti īn lume īn 2008 vol.2/Romanian Studies Around the World in 2008 vol.2

 

20 de ani de studii culturale romāneşti īn Coreea[1]

 

Prof. JEONG O PARK

(Hankuk University of Foreign Studies, Seoul, Korea)

  

Īn urmă cu doi ani, am scris un articol Romanian Studies in Korea publicat īn Acta iassyensia comparationis, 2/2004 (Editura Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi). Īn cele ce urmează, descriu situaţia actuală din departamentul de romānă.

Din anul 1987, de la īnfiinţarea departamentului de romānă şi pīnă azi, departamentul nostru părea că a rămas īn urmă faţă de celelalte cinci departamente (Rusia, Ceho-Slovacia, Polonia, Serbo-Croaţia, Ungaria) din Facultatea de Studii Est-Europene din Hankuk University of Foreign Studies (HUFS), īn privinţa numărului studenţilor angajaţi la firme, după terminarea studiilor, a schimbului ştiinţific şi a participării lor la evenimentele departamentului etc. Dar acum situaţia departamentului de romānă s-a schimbat radical, şi astăzi studenţii mei sīnt printre cei mai activi. Bineīnţeles, această schimbare de situaţie are legătură cu cea politică şi economică din Romānia. Adică studenţii mei simt tendinţa de azi de reformă politică şi de dezvoltare economică din Romānia. Studenţii sīnt stimulaţi de dezvoltarea de minune economică din Romānia. Vizita domnului Preşedinte al Romāniei, Traian Băsescu, īn Coreea şi la Universitatea HUFS, a fost un eveniment crucial pentru dezvoltarea departamentului de limba romānă. Bineīnţeles, după vizita respectivă, studenţii se interesează mult mai mult de Romānia, de studii despre Romānia şi de departamentul nostru. Atunci au participat peste 120 de studenţi la festivitatea de conferire a titlului de Doctor honoris causa īn politică domnului Traian Băsescu. Dacă īmi amintesc bine, īn ziua īn care domnul Traian Băsescu a primit acest titlu, īn Universitate au fost de faţă membri ai Ministerului Educaţiei din Coreea. Şi aceşti membri au participat la ceremonia respectivă şi au fost invitaţi la masa oferită de universitate. La masă, bīnd vinurile romāneşti oferite de domnul ambasador, ei au spus că o universitate privată face bine oficii guvernului şi au promis să-i dea nota maximă plus alfa īn domeniul globalizării. Cu o zi īn urmă, fusesem invitat īmpreună cu rectorul de atunci din Universitatea Hankuk la o ceremonie de reşedinţa preşedintelui coreean, īn calitatea de şef al departamentului de romānă. Stīnd de vorbă cu dīnsul, mi-a spus că evaluarea universităţii făcută de Ministerul Educaţiei pīnă acum s-a fixat, din păcate, nivelul „bine”, şi că puţin a lipsit să obţină calificativul de cea mai bună universitate. Mi-a mai spus: „totuşi sīnt mulţumit”. De atunci, Universitatea Hankuk a ajuns la nivelul de „Cea mai bună universitate” din circa 360 de universităţi (inclusiv colegii) din Coreea.

Īn zilele noastre, studenţii mei sīnt activi la curs şi vor să īnveţe cīt mai mult despre Romānia. Vizita domnului rector al Universităţii din Bucureşti Ioan Pānzaru i-a motivat foarte mult pe studenţii mei. Mai ales prin acordarea burselor de către Universitatea din Bucureşti pentru cursurile de vară de la Sinaia studenţii sunt foarte stimulaţi. Mai mult decīt atīt, Ministerul Educaţiei, precum şi cel de Externe oferă o şansă pentu a studia timp de un an īn Romānia, oferind burse din fondurile statului romān.

Cu acest prilej, vreau le mulţumesc mult tuturor, mai ales Excelentei sale, domnului preşedinte al Romāniei Traian Băsescu, şi statului romān, domnului rector Ioan Pānzaru de la Universitatea din Bucureşti, domnului ambasador Valeriu Arteni din Coreea şi altora care au sprijinit foarte eficient departamentul de romānă.

 

I. Un sondaj de opinie printre studenţi şi concluziile lui

 

Īn articolului menţionat anterior, am făcut un sondaj de opinie printre studenţi, şi de data aceasta le-am prezentat aceleaşi īntrebări pentru a compara situaţia de atunci cu cea de azi. Pe atunci, răspunsurile studenţilor erau cam negative şi o parte a studenţilor n-a răspuns la nişte īntrebări. Dar, de data aceasta, răspunsurile lor au fost foarte pozitive. Interesant este faptul că studenţii din anul īntīi, despre care credeam că īncă nu ştiu bine ce reprezentă Romānia, ştiau destul şi se interesau mult mai mult decīt anticipasem.

La acest sondaj de opinie al studenţilor din departamentul de romānă au participat, īn total, 68 de studenţi. Dintre care, 34 de studenţi sīnt īn anul īntīi, la cursul meu despre „Situaţia din Romānia de azi” şi restul, 34, sīnt din anul al doilea  şi al treilea, care participă la cursul meu de „Literatură romānă contemporan㔠şi „Istoria romānilor”.

Īn acest sondaj opt īntrebări sīnt similare celor din articolul amintit, pentru a compara părerile studenţilor.

 

(1) Cīnd vă īntīlniţi cu cuvīntul „Romānia”, la ce vă gīndiţi īn primul rīnd? Răspundeţi prin trei elemente imaginate de voi!

 

   locul 1: Dracula (49 de studenţi), vampir (4 de studenţi)

   locul 2: gimnastica romānească (22), Nadia Comăneci (5)

   locul 3: integrarea Romāniei īn EU (18)

   locul 4: o ţară din Europa de Est (11)

   locul 5: o ţară cu natură frumoasă (9)

   locul 6: Bucureşti (7), Ceauşescu (7)

   locul 8: vinul romānesc (5), ţiganii din Romānia (5)

   locul 10: o ţară cu potenţial

   locul 11: fotbalul romānesc (4), socialism (4), ursul din munţii Carpaţi (4)

   locul 14: Marea Neagră (3)

   locul 15: mănăstirile din Romānia (2), Cīine vagabonzi (2).

 

Cīte un singur student a răspuns,  „drapelul romānesc cu trei culori”, „Castelul Bran”, „Transilvania”, „Munţii Carpaţi”, „resursele bogate naturale din Romānia”, „Dacia”, „Decebal”, „Revoluţia din 1989”, „pădurile din Romānia”, „Casa Poporului”, „o ţară curată”, „Roma”, „costumul folcloric romānesc”, „zăpada netopită eternă din Carpaţi”.

 

(2) Vă interesează politica şi economia din Romānia?

 

Da 54 de studenţi, aşa şi aşa 3, nu 11.

 

Apoape 80 la sută din studenţi au răspuns pozitiv şi 16 la sută, negativ. Răspunsurile negative au venit de la studente (excepţie, un student) şi, mai mult decīt atīt, majoritatea lor au fost studentele din anul īntīi.

 

(3) Cunoaşteţi numele preşedintelui din Romānia?

 

Da 42 de studenţi, nu 26.

 

Aproape 62 la sută din studenţi au răspuns da. Toţi studenţii din anul 3 şi 5 studenţi din anul īntīi l-au cunostut. Majoritatea studenţilor din anul īntīi nu-l cunoşteau īncă la o lună după intrarea īn departamentul de romānă.

 

(4) Ca turişti, ca participanţi la cursurile de vară şi la studiile de specializare pe parcurs cītorva ani, aveţi de gīnd să veniţi īn Romānia?

 

Īn afară de trei studenţi, 96 la sută din stutenţi au răspuns da; dintre aceştia, patru au răspuns că vor să vină din nou īn Romānia.

 

(5) După absolvirea departamentului de romānă, ce meserie vreţi să alegeţi?

 

   1. 19 de studenţi (20%) au vrut să se angajeze īn firmele coreene mari şi medii care au legătură de afaceri cu Romānia, dintre care doi au răspuns că vor să deschidă ei īnşişi firme īn Romānia īn sectoare ca transport şi IT.

   2. funcţionar de stat (12  studenţi; 18%)

   3. firmele generale (8 studenţi; 12%)

   4. „nu ştiu īnc㔠(6 studenţi; 9%)

   5. organisme internaţionale ca ONU, FAO etc. (4 studenţi; 6%)

   6. televiziunea coreeană (3 studenţi; 4%), translator (3 studenţi; 4%)

 

Aproape 28 la sută din studenţi vor să obţină un post īn sfera relaţiilor cu Romānia şi 18 la sută vor să devină funcţionari de stat. Cauza numărului oarecum mic al studenţilor interesaţi de relaţii economice etc. cu Romānia se datorează faptului că nu sīnt īncă mulţi absolvenţi din departamentul de romānă care să fi găsit un astfel de plasament. Şi mulţi studenţi vor un post mai stabil īn viitor, cum ar fi cel de funcţionar de stat. După ce economia coreeană s-a prăbuşit la mijlocul aniilor ’90 şi a intrat sub controlul F.M.I-ului, studenţii coreeni au īnceput să prefere posturi mai stabile. Răspunsurile „nu ştiu īnc㔠provin, mai ales, de la studentele din anul īntīi.

Īn afară de aceasta, studenţi au mai răspuns: firmă de publicitate, firma străină, bancă, KOTRA(Korea Trade-Investment Promotion Agency), hotel, Ambasada Romānă din Seul, misionar īn Romānia.

Interesant este faptul că cele două studente vor să lucreze īn firmă de transport aerian ca stewardese, atunci cīnd va fi deschisă o linie aeriană īntre Coreea şi Romānia.

 

(6) Dacă aţi avea şansa de a obţine un post  īn legătură cu Romānia, vreţi să lucraţi chiar īn Romānia?

 

            Aproape 85 la sută au răspuns da, 10 la sută ─ nu şi 5 la sută ─ „nu ştiu īncă”.

 

(7) Romānia are posibilitatea să ajungă la nivelul de dezvoltare al ţărilor din Europa de Vest?

 

   1. sigur, da: 11  studenţi (16%)

   2. da: 38  studenţi (56%)

   3. poate: 14  studenţi (21%)

   4. nu: 1  student (1%)

   5. sigur, nu: 0

   6. fără răspuns: 4  studenţi (6%).

 

Aproape 72 la sută cred că Romānia are şanse de dezvoltare īn viitor şi doar un student a răspuns negativ. Astfel, constatăm că studenţii au o părere foarte favorabilă faţă de perspectivele de evoluţie crescīnd ale Romāniei.

 

(8) Īn general, participaţi la activitatea studenţilor din departamenul de romānă?

 

   1. sigur, da: 25  studenţi (37%)

   2. da: 25  studenţi (37%)

   3. uneori: 5  studenţi (7%)

   4. nu: 9  studenţi (13 %)

   5. sigur nu: 4  studenţi (6%)

 

74 la sută au răspuns pozitiv şi 19 la sută negativ. Prin prisma acestui rezultat, constatăm că mulţi studenţi manifestă interes nu numai despre studii despre Romānia ci şi pentru activitatea din cadrul departamentului. Acest rezultat diferă mult de sondajul de opinie al studenţilor din departament, analizat de mine acum doi ani.

 

II. Imaginea Romāniei din mintea coreenilor

 

Cīnd īntīlnesc cuvīntul „Romania”, coreenii īşi imaginează ceva pur şi curat, de aceea imaginea Romāniei provoacă un sentiment aproape de feminitate şi frumuseţe. Īn urmă cu 20 de ani, coreenii ştiau doar că Romānia e o ţară socialistă din Europa de Est, ei şi-o imaginau ca pe gimnasta Nadia Comăneci īn costumul alb de sport. Iar, după revoluţia din 1989, mulţi coreeni pe care īi īntīlneam, după ce aflau că sīnt profesor de limba romānă, mă īntrebau de tiranul Ceauşescu. Ei nu ştiau cine a fost şi cum a condus ţara etc., doar auziseră sau citiseră despre el īn reviste, īn ziare, ştiau numai numele lui, atīt. Pe urmă, īncepīnd cu anii ’90, presa coreeană relata despre Romānia că e o ţară săracă, cu mulţi orfani şi ţigani. Īn zilele noastre, mi se pun alte īntrebări, cel mai des, dacă Dracula provine din Romānia sau nu.

Oricum, īn opinia mea, cuvīntul „Romānia”, cuprinde ceva frumos şi feminin. Şi nu sīnt singurul: aşa se explică probabil faptul că acele eleve care nu ştiu prea multe despre Romānia preferă departamentul de romānă īn pragul intrării la universitate. Aşa că sīnt multe fete īn departamentul de romānă, spre exemplu, īn promoţia 2005, numai 56 băieţi din 35 de studenti. Spre bucuriea mea, īn anul următor, 11 băieţi au ales departamentul meu. Deşi auzind comentarii mele, fetele nu se simt bine, totuşi, pentru dezvoltarea departamenului, cred că ne trebuie mai mulţi băieţi. Ei ajută mai mult la organizarea activităţii studenţilor, a diverselor evenimente sau festivităţi, mai mult decīt atīt, după absolvirea universităţii, băieţii se reunesc şi colaborează mai bine decīt fetele.

După cum am mai spus īnainte, imaginea despre Romānia īn mintea coreenilor se schimbă treptat, de la negativ la pozitiv. Īn urmă cu doi ani, cel puţin īn universitatea mea, Romānia e o ţară săracă, cu mulţi cetăţeni rromi, fără ocupaţie stabilă şi care nu merg la şcoală. Īn prezent, se ştie că Romānia e ţara cea mai frumoasă din Europa de Est, cu un relief variat, cu resurse naturale şi de inteligenţă umană, cu o populaţie numeroasă, cu evoluţii pozitive īn multe domenii. Şi īntr-adevăr, s-a dezvoltat de minune, mai ales dacă ne gīndim la creşterea economică din ultimii ani. Această schimbare de percepţie are legătură şi cu integrarea Romāniei īn U.E., cu reformele iniţiate de preşedintele romān etc. Aceste noi informaţii despre Romānia sīnt des īntīlnite īn presa coreeană. Fără īndoială, presa şi televiziunea au cel mai important rol pentru schimbarea imaginii respective. De aceea, īn opinia mea, īn primul rīnd ambasada Romāniei ar trebui să facă mai multă propagandă īn beneficiul ţării, dar şi profesorii coreeni din departamentul de romānă trebuie să se intereseze de activitatea din afara universităţii, adică de legăturile cu presa scrisă sau televiziunea.

Īn vacanţa de vară, am scris o carte: O ţară de mit şi o ţară a lui Dracula: Romānia. Am intenţionat ca un cititor să aibă o viziune mai clară despre Romānia. Pentru a pune accentul pe frumuseţea naturii, am pus peste 80 de fotografii din Munţii Carpaţi, Marea Neagră, Dunăre, cu ţăranii romāni ilustrīnd lacurile şi păstoritul din Carpaţi, satul şi mănăstirile din Bucovina, zăpada netopită din Munţii Carpaţi vara, Arcul de Triumf şi Casa Poporului īn imagini de noapte etc.

Nu am descris Romānia nici īn mod exagerat pozitiv, nici numai īn mod negativ, am īnfăţişat adică obiectiv. Am scris despre cele patru mituri fundamentale (Traian şi Dochia, Mioriţa, Mănăstirea Argeşului, Zburătorul), despre legende romāneşti (legende populare despre domnitori romāni, inclusiv Vlad Ţepeş, prototip al lui Dracula), despre principalele momente din viaţa tradiţională (naşterea şi botezul, căsătoria, īnmormīntarea), despre obiceiurile de peste an (colindatul, īncondeiatul ouălelor, paparudele şi scaioianul), credinţe şi superstiţii (farmece şi descīntece, vise şi semne prevestitoare), despre comunitatea ţiganilor din Romānia, dar am adăugat şi o istorie pe scurt a romānilor, vorbind mai mult despre originea romānilor şi despre continuitatea poporului romān bineīnţeles că am expus ideea mea despre Transilvania. Īn capitolul despre ţiganii din Romānia am menţionat originea lor şi migrarea lor īn Europa şi Romānia, viaţa lor de aici, talentul muzical şi īntelegerea reciprocă dintre romāni şi ţigani.

 

III. Situaţia actuală din departamentul de romānă. Cāteva momente importante, īn an aniversar

 

Anul viitor se vor sărbători 20 de ani de la īnfiinţarea departamentului de romānă. Aşadar, profesorii, studenţii şi alumnii din departamentul nostru au  pregătit diverse evenimente pentru festivitate.

 

            3.1. Festivitatea de conferire a Ordinelor de comandor şi Ofiţer pentru „Meritul īn īnvăţămīnt”, conferite de preşedintele Romāniei, Traian Băsescu.

 

Pe data 30 martie, domnul Traian Băsescu le-a conferit rectorului şi vicerectorului Universităţii Hankuk, celor doi profesori şi celor cinci lectori din departamentul de romānă aceste titluri. Această festivitate a fost relatat de cele trei ziare importante din Coreea. E un caz fără precedent, cel puţin īn Coreea, ca toţi profesorii unui departament să fie decoraţi, fapt ce ne-a onorat şi bucurat, deopotrivă.

 

3.2 Ceremonia inaugurării „Coloanei infinite din Coreea”

 

Ca parte a evenimentului, va avea loc ceremonia de inaugurare a  „Coloanei infinite din Coreea”. Coloana e realizată de sculptorul romān Benone Olaru, care a absolvit Academia naţională de Arte din Bucureşti şi acum lucrează īn Nordul Italiei. Tīnărul şi talentatul sculptor a vizitat departamentul meu īn decembrie 2005 şi a acceptat proiectul de a realiza o coloană. Aşadar, īn ianuarie 2006, la minus 12 grade, a muncit īmpreună cu prietenul său, Lucian Laurian, venit din Belgia. Coloana e făcută din lemn de peste 100 de ani vechime. Are o lungime de 6-7 de metri şi lăţimea de 1 metru şi ceva. Domnul Benone Olaru a sculpturat forma tradiţională romānească, cu motive din opera marelui Brāncuşi. Pīnă acum toţi profesorii şi lectorii, precum şi o parte din studenţii din departament au strīns bani pentru soclu, īnsă această sumă s-a dovedit insuficientă. Am cheltuit 4000 USD şi ne mai trebuie 6000 de dolari. Din fericire, pīnă la īmplinirea celor 20 de ani, prima promoţie de alumni mi-a promis să strīngă restul de bani.

 

3.3. Placa comemorativă pentru vizita domnului preşedinte al Romāniei şi plantarea unui pom al departamentului de romānă pentru sărbătorirea a 20 de ani

 

Īn calitate de şef al departamentului de romānă, am proiectat placa comemorativă din marmură pentru vizita domnului preşedinte al Romaniei, şi sădirea pomului departamentului  de romānă, ca moment simbolic, pentru sărbătorirea a 20 de ani de la īnfiinţare. E important ca toţi „bobocii”, precum şi cei care ne vor vizita să īşi aducă aminte, peste ani, de acest eveniment. Se ivesc din nou probleme financiare pentru acest proiect, de aceea am apelat din nou la alumni şi ei participă  īn mod activ la strīngerea fondurilor necesare.

Īn fond, am de gīnd de mult să īnfiinţeze „o grădină a Romāniei” īn campus. Pentru că alte departamente engleză, franceză, rusă şi chiar cehă au ridicat monumente din piatră pe care au reprodus cīteva fraze din opera unui scriitor reprezentativ din fiecare ţară. De aceea voiam să realizez nu numai un monument, ci „o grădină a Romāniei”. Īn 1997, la īmplinirea a 10 ani, studinţii mei au plantat un pom al departamentului de romānă. Līngă pomul de 10 ani vor aşeza Coloana infinită din Coreea şi līngă copacul de 20 de ani, placa respectivă. Mai mult decīt atīt, monumentul va cuprinde şi o poezie de Mihai Eminescu şi o copie a „Masei tăcerii” de Constantin Brāncuşi, atunci cīnd vom obţine fonduri suficiente.

 

3.4. Ceremonia de  20 de ani īntr-un hotel

 

Ceremonia de 20 de ani se va desfăşora īntr-un hotel la sfīrşitul lunii octombrie 2007. Acum pregătesc această ceremonie. Anticipăm participarea a peste 200 de oasoeţi, printre care domnul ambasador al Romāniei, alţi funcţionari de stat de la ambasadă şi alumni.

Pe data respectivă, voi alege ca fond muzical „Valurile Dunării”[2] de Iosif Ivanovici şi, iar musafirii vor putea vedea expoziţia de zeci de fotografii din Romānia: frumuseţile de minune ale naturii din Munţii Carpaţi şi Marea Neagră, precum şi din alte locuri.

Īn afară de asta, pregătim o prezentare sau un film despre conferirea titlului de Doctor honoris causa domnului preşedinte Băsescu, despre vizita şi discursul special al domnului rector Ioan Pānzaru īn departamentul de romānă, menţionīnd numărul articolelor şi lista cărţilor din şi despre Romānia publicate īn Coreea, interviu cu oameni importanţi, cu un reprezentat al alumnilor şi cu un student din departament. Vom consemna atmosfera de la cursuri, sprijinul domnului preşedinte Băsescu, al statului romān şi al Universităţii din Bucureşti īn legătură cu bursele, situaţia angajării de alumni. Preşedintele alumnilor īi va conferi unui student o distincţie. Va avea loc şi un moment de folclor romānesc, īn coregrafia grupurilor studenţeşti TOT, NOGOBOG. Şi am de gīnd să pregătim un cadou marcat de drapelul romānesc şi de cuvīntul „Romānia”. Vor oferi aceste obiecte de ceremonie tuturor partipanţilor.

Īn concluzie, aş dori ca a doua patrie a mea, Romānia, să se dezvolte cīt mai mult, politic, economic, social şi cultural şi, ca fraţi de-ai mei, poporul romān să-şi redobīndească gloria din trecut, statutul de ţară cu adevărat europeană. O doresc din toată inima mea. Te iubesc, Romānia!


 

[1] Această lucrare a fost susţinută de către Hankuk University of Foreign Studies, fiind cuprinsă īn fondul de cercetare din anul 2007.

[2] Acest melodie a fost folosită īn anii ’60 īntr-un cīntec coreean, anume „Admiraţia morţii” interpretat de Sim Dok Yun. Acest cīntec a fost foarte popular īn anii ’60, ’70 şi ’80, atunci coreenii erau săraci. De aceea, aproape toţi coreenii cunosc această melodie, dar nu conosc că melodie provine din Romānia.