Facultatea de Litere | Școala de Vară

Facultatea de Litere

Școala de Vară

CURSURILE INTERNAȚIONALE DE VARĂ DE LIMBĂ,

CULTURĂ ȘI CIVILIZAȚIE ROMÂNEASCĂ,

EDIȚIA a XXIX-a

UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANŢA

CONSTANŢA, ROMÂNIA

30 IUNIE - 20 IULIE 2024

TAXA DE PARTICIPARE CURSURI (pentru studenții cu autofinanțare): 500 EURO

Orașul Constanța

Având o populaţie de 750 de mii de locuitori şi peste 2500 de ani de istorie, Constanţa nu este doar al doilea oraş ca mărime, ci şi unul dintre cele mai vechi din România. Port şi staţiune, oraşul se află pe litoralul Mării Negre într-o zonă de o frumuseţe naturală unică.

 Împrejurul oraşului se află încântătorul ţinut al Dobrogei; această provincie istorică a României este renumită pentru tradiţia unei perfecte coabitări a diferitelor grupuri etnice: români, turci, tătari, bulgari, armeni, greci, ucraineni, italieni. Astăzi, Dobrogea este un model de conştiinţă multiculturală în România.

Orașul Constanța

Universitatea Ovidius din Constanța

Universitatea Ovidius din Constanța

Fondată în 1961, Universitatea Ovidius Constanţa este alma mater pentru mai mult de 20.000 de studenți. Facultatea de Litere se află într-o clădire nouă a universităţii (Campus 1); beneficiază de facilităţi şi echipamente moderne: o bibliotecă cu mii de titluri, două laboratoare multimedia pentru studiul limbilor străine şi pentru cercetare; laboratoarele sunt utilizate și de către participanţii la cursurile de vară pentru aprofundarea cunoştinţelor de artă, istorie, arhitectură şi etnografie autohtonă. Aceste modalități interactive de învăţare s-au dovedit extrem de utile pentru cei interesaţi să-şi facă o imagine complexă despre identitatea românească.

Cursurile de vară

Cursurile internaționale de vară organizate de Facultatea de Litere, Universitatea Ovidius Constanţa, se adresează tuturor cetățenilor străini (studenți sau absolvenți), fără nicio restricție. Dacă sunteți interesați de limba, cultura și civilizația românească, sunteți invitați să aplicați pentru o bursă prin MEN sau direct la universitatea noastră.

Programul intensiv de învățare a limbii române se desfășoară pe parcursul a 3 săptămâni, însumând 75 de ore (15 zile a câte 5 ore pe zi). Cursurile, organizate pe trei niveluri: începători (prin engleză sau franceză), intermediari, avansați, au drept finalitate învățarea și perfecționarea limbii române contemporane; grupele de studiu nu conțin mai mult de 10 studenți. La sfârșitul cursurilor se susține un test în baza căruia se acordă un certificat de competență lingvistică.

Instructorii care susțin cursurile sunt membri ai corpului academic, profesioniști cu o serioasă experiență de predare și cercetare.

Programul de învățare a limbii române este completat de cursuri de artă, civilizaţie românească, istorie, antropologie, mentalităţi, etc. După terminarea programului academic, organizatorii propun seri de lectură (poezie, teatru), vizionări de filme românești, concerte etc.

Pentru studenții care își autofinanțează programul de studii, prețul cursurilor este 500 de euro (sau echivalentul în RON la cursul zilei).

Activități recreative

În timpul celor 3 săptămîni petrecute în Constanța, programul de studiu va fi completat de vizite prin oraş, împrejurimi și regiunea Dobrogea, pentru a vă permite să înțelegeți specificul spațiului românesc. De exemplu, în prima zi a cursurilor, vă veți familiariza cu orașul – printr-un tur de orientare în Constanța şi Mamaia, cu opriri la obiective de interes economic și cultural (monumente, biserici, muzee, bănci, puncte de schimb valutar, magazine etc.) În zilele următoare, prelegerile de artă, istorie, etnologie românească vor fi susținute în muzeele de profil.

La sfârșitul fiecărei săptămâni, există posibilitatatea organizării unor excursii: la Histria, Adamclisi, peștera Sfântului Andrei, Cetatea Enisala sau în Delta Dunării. Nu ar trebui să ratați nici ruinele vechii cetăţi greceşti Histria sau fortăreaţa romană de la Adamclisi ori monumentul care probează dominaţia romană din această zonă. De asemenea, vizita în Delta Dunării, spațiu mirific, supranumit „paradisul natural al Europei” poate fi o experiență de neuitat; turul cu vaporaşul pe canale şi lacuri vă va convinge de faptul că „paradisul natural” nu este doar o reclamă, ci realitatea.
Pentru o mai bună familiarizare cu gastronomia şi obiceiurile zonei, una dintre seri este dedicată unei cine tradiţionale româneşti la unul dintre restaurantele locale.

  • Delta Dunării (1 zi, cu prânzul inclus): 60-70 euro/persoană
  • Cetatea Enisala: 40 euro/persoană
  • Seară tradiţională românească: 50 euro/persoană

Activități recreative

Istoric

Istoric

Inițiate în 1992, Cursurile Internaționale de Vară de Limba, Cultura și Civilizația Română au devenit de atunci o emblemă pentru istoria și creșterea Facultății de Litere din cadrul Universității Ovidius din Constanţa. Primele ediții au fost organizate sub îndrumarea prodigiosului lingvist de origine română Eugen Coşeriu, autor de studii fundamentale publicate în diferite limbi străine, care a înființat Școala de Lingvistică din Tübingen și căruia i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa de peste 50 de universități. În fiecare an, savanți remarcabili români și internaționali, membri ai corpului nostru didactic sau cadre academice invitați de la Universitățile din București, Cluj, Iași, Timișoara, Craiova, Sibiu, Târgoviște etc., ne-au validat programul. Oamenii de litere care au ținut cursuri în toți acești ani la Universitatea Ovidius din Constanţa acoperă o gamă largă de expertize academice în domeniul științelor umaniste – de la lingvistică la literatură și arte, de la antropologie la istorie și religie, de la istoria mentalităților la critică și teoria literaturii.

Condiții de participare

Cursurile de vară sunt deschise cetăţenilor străini, studenţi sau absolvenţi, interesaţi de limba și cultura română. Nu există niciun fel de restricţii.

Taxa de participare pentru studenţii pe cont propriu este de 1390 de euro: (cursuri + cazare + 3 mese / zi) x 15 zile.

Condiții de participare

Traseul de parcurs

Traseul de parcurs

Locul de desfășurare este clădirea Campusului Universității, situată la o distanţă de 3-4 minute cu autobuzul (numărul 5-40) sau 20 de minute pe jos de căminele Faleză Nord, unde sunt cazați studenții.

Campusul universitar, căminele Faleză Nord 1 și Faleză Nord 2 se află la câțiva pași de stațiunea Mamaia.

La Constanţa se poate ajunge cu trenul din București (din Gara de Nord) sau cu avionul (un zbor de 30 min. de la aeroportul din București la Constanţa) Aeroportul Constanţa (Mihail Kogalniceanu) se află la doar 25 km de orașul Constanţa și se poate ajunge ușor cu autobuzul sau taxiul.

Cazarea și masa

Hotelurile universităţii – Cămin Faleză Nord 1 şi Cămin Faleză Nord 2 – (situate la ţărmul Mării Negre) vă pun la dispoziţie camere confortabile, cu grup sanitar propriu.

Mesele se servesc în holul hotelului (micul dejun şi cina) şi la cantina universităţii (prânzul). Puteţi opta pentru regim culinar obişnuit sau unul vegetarian.

Cazarea și masa

ro_RORO